tiistai 2. marraskuuta 2010

Karjalanpiirakat

"Karjalanpiirakka on perinteinen suomalainen leivonnainen, jossa ohuen happamattoman ruiskuoren sisällä on riisipuuroa. Se on alkujaan pohjois- ja rajakarjalainen herkku, muilla karjalaisalueilla piirakat tehtiin nostatetusta taikinasta. Karjalanpiirakka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi helmikuussa 2003.Sotien jälkeen karjalaisevakot levittivät piirakkaperinteensä koko maahan ja samalla syntyi nimi "karjalanpiirakka". Karjalaisia murresanoja karjalanpiirakalle ovat muun muassa piirakka, piiras, piiroa, kalitta ja sipanniekku."
lähde: wikipedia

Viimeviikosta asti on tehnyt mieli tehdä karjalanpiirakoita. Mammani on karjalasta joutunut evakkoon ja olen jo pikkulikkana ollut apurina näitä herkkupiirakoita tekemässä.

Aikaa piirakoiden tekoon kannattaa varata. Mulla kävi tuuri, että Eikka nukahti päiväunille ku olin pistänyt puuron tulolle, heräsi vasta kun piirakat olivat valmiit. :)

Ensin keitetään riisipuuro.
2dl riisiä
1l vettä
suolaa

Hella kutosella kunnes vesi kiehuu, sitten kolmoselle ja antaa hiljaksiin kiehua kunnes neste on haihtunut. 




Kuoritaikina

Lasipurkkia käytin kaulimena :D
2½ dl ruisjauhoja
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 dl vettä

Mittaa ainekset kulhoon ja vaivaa taikina notkeaksi. Voit joutua lisäämään jauhoja, jotta taikina ei ole niin takertuvaista. 
Leivo pötköksi, josta leikkaat 20 tasakokoista osaa. Kaulitse litteiksi levyiksi. Pinoa levyt päällekkäin  -laita väliin ruisjauhoa. Näin levyt eivät kuivahda. 

Täytä kuorilevyt riisipuurolla (HUOM. jätä reunoille taitteluvara) ja rypytä reunat tiiviiksi täytteen ympärille. 







Paista uunissa 250 asteessa noin 15 minuuttia. 
Voitele valmiit piirakat sulalla voilla pullasudilla.
Tarjoile munavoin kera. (Tai ihan vain voin, juuston, kinkun, kurkun ja paprikan kanssa)

Valmiit piiraat ennen voitelua.

Valmiit piiraat voideltuna voisulalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...