maanantai 7. maaliskuuta 2011

Laskiaispullat

Pullataikina

2,5dl vettä tai maitoa
25g tuorehiivaa (puolikas paketti)
1dl sokeria
1tl suolaa (vähän vajaa)
kardemummaa maun mukaan
6dl vehnäjauhoja
100g voita sulatettuna

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. 
Lisää sokeri, suola ja osa jauhoista. Heitä sekaan kardemumma. 
Lisää jauhoja ja sekoita joukkoon puolet voista. 
Lisää loput jauhot sekä voisula ja ala vaivata. 
Taikina on hyvä, kun kulho on puhdas sekä reunoilta että pohjasta ja tuntuu omaan käteen hyvältä. 
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja taikina kohoamaan leivinliinan alle.

Leivo isohkoja pullia ja kohota vielä ennen kuin laitat uuniin. Voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria, hienoasokeria tai mantelilastuja. 
Laita uuniin ja anna paistua 10-15min, kunnes ovat kauniin värisiä.

Kananmunia pullataikinassa en ole koskaan käyttänyt. Tänään selailin blogeja ja muita sivustoja, ja monissa resepteissä esiintyi 1-2 munaa. Mietin, että pitäiskö kokeilla vai turvautua perinteiseen. Kysyin kokiksi valmistuneelta kaveriltani, kun hän sattui olemaan facebookissa samaan aikaan. Hän neuvoi, etten laittaisi, sillä ilman munia taikinasta tulee pehmeämpi ja pullasta siis myös.

Pullien kannattaa antaa jäähtyä kunnolla, ennen kuin ne täyttää, muuten kermavaahto juoksettuu. Perinteen mukaan hilloa tai mantelimassaa, kermapursotus ja hattu päälle. 
Kannattaa kokeilla lemon curdia tai muuta raikasta, makeiden hillojen tai äkläkän marsipaanin tilalle! :)
Itse laitoin lemon curdia, kun Ryytimaan reunalta Minna blogissaan oli käyttänyt sitä ja banaaneja.
Makoisia pullahetkiä kaikille ja toivotaan, että tiistainan vielä tulee pitkät liu'ut pulkkamäissä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...